De werkloosheid in Nederland is in november gedaald tot 8,2 procent van de beroepsbevolking. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het CBS telde vorige maand 653.000 werklozen.

Dat waren er 21.000 minder dan een maand eerder, toen de werkloosheid uitkwam op 8,5 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De daling van de werkloosheid gaat gepaard met een toename van het aantal mensen dat zich terugtrekt van de arbeidsmarkt.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

WW

"De werkloosheid daalde in de afgelopen maand zowel bij mannen als vrouwen en ook in alle leeftijdsgroepen", aldus het statistiekbureau. Gemiddeld nam het aantal werklozen de afgelopen drie maanden met 10.000 per maand af.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in november is toegenomen tot 419.000, een groei van 3 procent ten opzichte van oktober.

Vooral bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, horeca en de bouw gingen er meer mensen de WW in. Het aantal WW-uitkeringen van jongeren tot 25 jaar nam met 6 procent meer dan gemiddeld toe.

Asscher 

De nieuwe daling geeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hoop. ''Toch blijft werkloosheid mijn grootste zorg.

Er zijn nog steeds veel te veel mensen zonder werk. Daarom alles op alles zetten om mensen aan het werk te houden en aan het werk te krijgen.''

Ook Mirjam Sterk, door Asscher aangesteld als ambassadeur jeugdwerkloosheid, is hoopvol gestemd, nu er opnieuw minder jongeren werkloos zijn. Maar dat komt volgens haar vooral doordat meer jongeren besluiten langer door te studeren. ''Er zijn nog te veel jongeren op zoek naar een baan, stage of leerbaan", aldus Sterk.

Vijf vragen over werkloosheid