De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de bouwsector zijn woensdag vastgelopen.

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bouw wilden eerst een cao voor 2014 afsluiten voordat er over vernieuwing van de collectieve arbeidsovereenkomst zou worden gesproken.

De werkgevers blokkeerden dat, vinden de bonden.

''De werkgevers zijn op geen enkele manier bereid om een cao voor 2014 af te spreken", zei Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen.

De bonden hadden een ''bescheiden'' cao voor ogen met een ''verantwoorde looneis" van 2,5 procent. De werknemers zouden zelf een deel van deze loonsverhoging betalen door het tijdelijk inleveren van twee roostervrije dagen.

Teleurstellend

Mieke van Veldhuizen, bestuurder FNV Bouw, vindt het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de werkgevers teleurstellend. ''Werkgevers boren de kans op vernieuwing van de cao op deze manier doelbewust de grond in. Volgens haar wilden de werkgevers geen enkele kostenstijging aan hun kant tolereren.

''Ze zijn volgens mij geen moment serieus van plan geweest om een cao af te sluiten, afgaande op hoe ze in het gesprek zaten'', constateert Van Veldhuizen.

Voorzitter George Raessens van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland noemt de voorstellen van de bonden voor een loonsverhoging onverantwoord. ''Iedere procent loonstijging leidt in de huidige markt tot 1.100 extra werklozen'', zegt Raessens.

Volgens hem is een tussen-cao zoals de bonden willen niet onbespreekbaar, maar die moet dan wel kostenneutraal zijn. Bovenal willen de werkgevers een vernieuwde cao met modernisering van de arbeidstijden en meer vraaggericht werken. ''Zonder maatwerkmogelijkheden is er geen toekomst voor de bouw-cao.”

De bonden hebben een uitnodiging van de werkgevers om verder te praten afgewezen. Er is geen nieuwe datum afgesproken