Het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) is volgend jaar vooral gericht op de integriteitsrisico’s in de bankensector, zoals het manipuleren van valuta- en grondstoffenmarkten. 

Dat heeft de toezichthouder woensdag bekendgemaakt.

Ook de toekomstbestendigheid en het herstel van de buffers van financiële instellingen zijn speerpunten voor volgend jaar. Daarnaast krijgt de overgang naar het Europese bankentoezicht in 2014 extra aandacht.

Verder gaat de toezichthouder door met de onderzoeken naar gedrag en cultuur in de bankensector. "DNB voert daarbij onderzoeken uit bij instellingen waar gedrag en cultuur de oorzaak lijken te zijn van langlopende problemen, of bij instellingen die grote organisatieveranderingen meemaken.''

Buffers

DNB gaat volgend jaar bij een aantal banken onderzoeken of de financiële buffers voldoende zijn om onverwachte tegenslagen te kunnen opvangen.

"Het economische klimaat en de Europese schuldencrisis vormen nog altijd een bedreiging voor de soliditeit van financiële instellingen'', stelt DNB. Bij verzekeraars en pensioenfondsen kijkt de toezichthouder hoe ze zich voorbereiden op de nieuwe aangescherpte financiële regelgeving.

De thema’s borduren grotendeels voort op de speerpunten van 2013 en vormen het uitgangspunt voor zo’n 30 verschillende onderzoeken bij financiële instellingen voor het komende jaar.