SNS Reaal mag worden opgesplitst in een bank- en verzekeringstak, waarna beide delen op termijn los van elkaar kunnen worden verkocht. 

Dat heeft de Europese Commissie woensdag besloten.

Brussel stemt daarmee in met de plannen die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in augustus bij de commissie had ingediend. Die plannen zijn als volgt: 

1. De bank 
Dijsselbloem heeft voorgesteld om SNS Bank en verzekeraars Reaal en Zwitserleven van elkaar los te snijden. SNS Bank wil hij bij verkoop, net als het eveneens genationaliseerde ABN AMRO, behouden voor de Nederlandse markt. Met slechts vier grote banken zou het wegvallen van een systeembank grote gevolgen hebben voor de concurrentie in het bankenlandschap, vreest Dijsselbloem. 

De bewindsman heeft de commissie er in de plannen ook op gewezen dat een eventueel verbod op prijsleiderschap voor SNS eveneens flinke gevolgen zou hebben voor de concurrentie. ABN AMRO kreeg na nationalisatie eveneens zo'n verbod. Als de bank niet meer mag meestrijden om de gunstigste tarieven blijven nog maar twee banken over die Nederlandse consumenten de laagste rentes mogen bieden. 

Dijsselbloem verwacht echter dat de commissie die zorgen begrijpt, zo zei hij onlangs tijdens een Kameroverleg. Hij rekent daarom niet op een verbod op prijsleiderschap voor SNS. Hoe het kabinet de bank op termijn weer naar de markt wil brengen, kon de bewindsman tijdens dat overleg nog niet zeggen, omdat Brussel zich eerst nog moest uitspreken over de splitsingsplannen. 

2. De verzekeraar 
Ook de verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal moeten op termijn weer naar de markt, zo vindt Dijsselbloem. Anders dan de bank hoeven verzekeraar Reaal en pensioenverzekeraar Zwitserleven na verkoop echter niet per se zelfstandig te blijven, zo schreef de bewindsman aan de Europese Commissie. In verzekeringsland is namelijk voldoende concurrentie. 

De verzekeringstakken zouden volgens Dijsselbloem een rol kunnen spelen 'in de verwachte consolidatie op de verzekeringsmarkt'. Datzelfde zei hij over de eveneens genationaliseerde verzekeraar ASR, eigenaar van labels zoals Ditzo en De Amersfoortse. Een samengaan van beide verzekeraars sloot Dijsselbloem recentelijk niet uit. 

3. De vastgoedtak 
Tot slot wil de minister bank en verzekeraar ontdoen van de vastgoedpoot Property Finance, die SNS Reaal eerder dit jaar mee de afgrond in sleurde. De kredietverstrekker wordt als een apart concern ondergebracht in de NLFI, de stichting die veel genationaliseerde financiële instellingen beheert. Ook ABN AMRO en ASR zijn eigendom van de NLFI. 

Een formeel verzoek om Property Finance bij de NLFI onder te brengen werd deze week ingediend bij toezichthouder Autoriteit Consument en Markt. Eenmaal overgedragen aan de stichting wil Dijsselbloem beginnen met het afbouwen van de omvangrijke portefeuille met risicovolle vastgoedleningen van Property Finance. Dat duurt volgens hem 'zeker enkele jaren'.