Bank en verzekeraar SNS Reaal wordt opgesplitst in een bank- en verzekeringsonderdeel.

Dat meldt de Europese Commissie woensdag. De commissie gaf officieel haar goedkeuring voor het herstructureringsplan dat in augustus werd ingediend door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). "Dit is een ingrijpend, maar tegelijkertijd logisch gevolg van de nationalisatie," zegt Gerard van Olphen, voorzitter van de raad van bestuur van SNS Reaal in een reactie.

De Nederlandse bankverzekeraar voldoet aan de Europese regels over staatssteun.

Het doel is daarbij om SNS Bank zelfstandig voort te laten bestaan. Verzekeraar Zwitserleven wordt naar verwachting op termijn verkocht.

Met het plan dat de Nederlandse overheid heeft aangemeld zal de onderneming op lange termijn levensvatbaar kunnen worden, zonder dat de concurrentie op de Europese markt daardoor grondig wordt verstoord, aldus de commissie woensdag in een verklaring.

Retail

Wat na de herstructurering moet overblijven is een bank die zich vooral concentreerd op retailactiviteiten. Sinds het uitbreken van de crisis is gebleken dat dit deel financieel gezond en sterk is.

Door ''hardnekkige'' problemen bij de bankverzekeraar besloot de Nederlandse overheid in februari SNS Reaal te nationaliseren.

SNS Reaal werd op 1 februari genationaliseerd en kreeg daarbij een kapitaalinjectie van 2,2 miljard euro en een overbruggingskrediet van 1,1 miljard.

Bad bank

Daarnaast wordt de vastgoedfinanciering van SNS Reaal afgesplitst in een zogenoemde bad bank, wat nog eens 859 miljoen euro steun betekent. Deze portefeuille wordt geleidelijk afgebouwd.

In totaal kostte de redding van SNS Reaal de staat 4,8 miljard euro. De belabberde toestand van de vastgoedtak zorgde ervoor dat de gehele bank dreigde om te vallen.  

Lees ook: De kabinetsplannen voor SNS Reaal