Nederland en de Verenigde Staten gaan intensiever samenwerken in hun aanpak tegen belastingontwijking en zwartsparen. 

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft woensdag een overeenkomst met de VS getekend die automatische gegevensuitwisseling tussen de belastingdiensten uit beide landen mogelijk maakt.

Door deze zogeheten FATCA-overeenkomst worden onder meer de administratieve lasten voor Nederlandse financiële instellingen verminderd en wordt rechtsbescherming voor hun klanten gegarandeerd.

Vanaf september 2015 gaat de Nederlandse Belastingdienst gegevens met de Amerikaanse fiscus IRS automatisch uitwisselen. Ook krijgt de Belastingdienst gegevens van Nederlandse belastingplichtigen van de VS.

"Deze overeenstemming onderstreept de vastberadenheid van Nederland en de Verenigde Staten om internationale belastingontwijking aan te pakken", zegt staatssecretaris Weekers. Volgens hem moet automatische uitwisseling van informatie de nieuwe mondiale standaard worden om belastingontduiking en zwartsparen tegen te gaan.

Aanleiding voor de overeenkomst is nieuwe wetgeving in de VS, die bedoeld is om ervoor te zorgen dat Amerikaans belastingplichtigen die buiten de VS tegoeden aanhouden, correct belastingaangifte doen. Door de handtekening van Weekers hoeven Nederlandse financiële instellingen nu niet meer afzonderlijk afspraken te maken met de IRS.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte consumenten er woensdag opnieuw op attent dat klanten die mogelijk belastingplichtig zijn in de VS, bijvoorbeeld omdat zij een Amerikaans paspoort of een adres in de VS hebben, hierover kunnen worden benaderd door hun bank.

GroenLinks

In de Tweede Kamer is woensdagmiddag een debat over belastingontduiking. Daarin gaat GroenLinks voorstellen om een commissie in de Tweede Kamer in te stellen dat vertrouwelijk inzicht kan krijgen in geheime belastingafspraken tussen de Belastingdienst en multinationals, de zogenaamde 'tax rulings'.

Het kabinet weigert deze belastingafspraken nu openbaar te maken wegens bedrijfsgevoelige informatie, maar  volgens Kamerlid Jesse Klaver ontrekken bedrijven zich daardoor aan het zicht van de parlementaire controle. 

"Het is in het belang van de democratie om de Kamer inzicht te geven in de speciale belastingregelingen die er met deze bedrijven worden afgesproken", zo laat Klaver weten aan NU.nl.

Hij stelt dat de geheime belastingafspraken er voor zorgen dat grote bedrijven soms maar 1 of 2 procent belasting hoeven te betalen, "veel minder dan de bakker om de hoek. Ik verwacht dan ook dat meer inzicht in de inhoud van deze belastingafspraken ertoe zal leiden dat de Tweede Kamer de wet wil aanpassen om zulke belastingontwijking door multinationals tegen te gaan", aldus Klaver.