De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden hebben dinsdagnacht een akkoord bereikt over de ontmanteling van falende banken.

Dat twitterde de Franse minister Pierre Moscovici na afloop van de Eurogroepvergadering. 

Het 'single resolution mechanism' (SRM) is het laatste onderdeel van de bankenunie waarover nog een akkoord moet worden bereikt.

De ministers van Financiën van alle 28 lidstaten van de Europese Unie komen woensdag bijeen om verder te praten over het SRM.

In het SRM, één van de drie pijlers van de bankenunie, moet worden geregeld wie banken ontmantelt als zij het financieel niet redden, en hoe deze afwikkeling betaald wordt. De twee andere pijlers bestaan uit een Europese toezichthouder voor de Europese banken en een Europees garantiestelsel voor spaarders.     

Dijsselbloem

Dijsselbloem zei woensdag voorafgaand aan het overleg dat de EU de laatste ''bouwblokken'' van de bankenunie op zijn plaats gaat leggen. 

''Ik denk dat de bankenunie helpt bij het gezonder maken van de sector'', zo zei minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. ''De risico's die wij als Nederland in het verleden liepen voor onze economie, die moeten we dan niet meer hebben.''

Over het steunfonds voor banken die in de problemen komen zou nu dus een overeenkomst zijn gesloten. Volgens bronnen van de Financial Times wordt het SRM in tweeën gebroken. Een nationaal opgebouwd fonds moet de periode overbruggen waarin er nog niet voldoende geld zit in het tweede definitieve Europese fonds.

In Nederland werd dinsdag overeenstemming bereikt over dit onderdeel. Coalitiepartij VVD pleitte voor een nationaal steunfonds, maar ging uiteindelijk akkoord met de lijn van Dijsselbloem om hier een Europees fonds voor te maken met "nationale compartimenten".

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dinsdag nog dat ze ''er niet zeker van is'' dat er snel een akkoord kan worden gesloten over verscheidene aspecten van de bankenunie.

In een interview op de Duitse televisie, kort na haar inauguratie voor een derde termijn, liet ze weten dat het gaat om een ''zeer gecompliceerde kwestie'', die wel heel belangrijk is voor de ''acceptatie van de euro op de financiële markten''.

De Duitse regering heeft ''heel duidelijke voorwaarden'' gesteld, aldus Merkel. De bondskanselier zei niettemin toch een ''kans'' te zien ''dat wij er uit te komen''.

Vijf vragen over de bankenunie