NIEUWEGEIN - De prijs voor een koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar licht toegenomen. In de periode januari - maart moest een koper gemiddeld 1,6 procent meer neertellen voor een woning. In de eerste drie maanden van 2001 bedroeg de prijsstijging nog 0,9 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM.

De stijging van 1,6 procent brengt de gemiddelde prijs voor een woning op 200.000 euro. Duurdere woningen, de 20 procent duurste huizen van elk woningtype, stegen met een toename van 0,6 procent minder snel in prijs. Duurdere appartementen werden zelfs iets goedkoper.

Ook regionaal zijn er verschillen. Voor huizen in Noord-Brabant en Limburg moest 2 procent meer worden betaald. Met 0,9 procent was de prijsgroei in het noorden en oosten van het land het geringst.

De lichte prijsstijging in het eerste kwartaal bevestigt het beeld dat de woningmarkt tot rust is gekomen. Vorig jaar viel de prijsgroei (5,9 procent) al terug tot iets boven het inflatieniveau. NVM-voorzitter O. Smit denkt dat ook in de komende maanden de huizenprijzen zich verder zullen stabiliseren. In januari sprak de NVM de verwachting uit dat een woning dit jaar gemiddeld ruim 2 procent duurder zal worden.