Zeker duizend medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben dinsdag voor korte of langere tijd het werk neergelegd.

Zij voeren daarmee actie tegen het principeakkoord dat begin deze maand werd gesloten tussen werkgevers en kleine vakbonden. Abvakabo FNV had opgeroepen tot de acties.

Op veertien plekken in het land staakten zorgmedewerkers een halfuur of een uur. Op vijftig locaties onderbraken zij hun werk voor een minuut. Deze laatste acties gelden vooral als waarschuwing, zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo. "We doen er elke week een tandje bij. Alleen rond de kerstdagen staken we niet."

Werkgeversorganisatie Actiz en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ sloten begin december een principeakkoord voor een nieuwe cao in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg. Begin januari komen de werkgevers bij elkaar om het akkoord te bespreken, net als de vakbonden.

Zowel Abvakabo FNV als de werkgeversorganisatie Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) stapte al eerder uit het overleg. De vakbond vond dat er te weinig was gedaan aan het verlagen van de werkdruk en de onzekerheid in de sector. BTN stelde stelde dat andere partijen te veel eisen hadden die de kosten voor de sector zouden verhogen.