Europa is op weg naar herstel, maar de crisis laat diepe littekens na. Ondanks tekenen van stabilisering blijft de groei laag en de werkloosheid hoog.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Ernst & Young (EY) in een dinsdag verschenen rapport.

Volgens EY zal de economie van de eurozone dit jaar met een halve procent krimpen, gevolgd door een groei met 0,9 procent volgend jaar.

In de drie jaar daarna blijft het herstel in de eurolanden zwak, met een verwachte groei van gemiddeld 1,6 procent per jaar.

Door het zwakke herstel blijft de groei in de periode van 2008 tot en met 2017 steken op slechts 0,4 procent per jaar. In de 10 jaar voor de crisis bedroeg de economische groei in de eurolanden nog 2,3 procent per jaar.

Werkloosheid

Het aantal werklozen in de eurozone loopt volgens de onderzoekers in de periode van 2008 tot en met 2017 op tot gemiddeld 17 miljoen, ten opzichte van 13 miljoen tussen 1998 en 2007.

Ook in het bedrijfsleven blijft de crisis voelbaar. Investeringen dalen in de 10 jaar sinds 2008 gemiddeld met 0,1 procent per jaar, na een jaarlijkse toename met ruim 3 procent in het voorgaande decennium.

Het herstel kan volgend jaar worden gestimuleerd door een kleine stijging van de consumentenbestedingen. Nu de inflatie langzaam afneemt en de werkloosheid stabiliseert, kan de daling van de koopkracht afnemen. De onderzoekers verwachten dat het vertrouwen van zowel consumenten als ondernemingen tegelijkertijd zal toenemen.

Nederlandse economie

EY voorspelt dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,3 procent zal groeien en in 2015 0,8 procent groter zal worden. Die groei is vooral te danken aan de export, een toenemende productie en groeiende werkgelegenheid.

De aanhoudende bezuinigingen van de overheid en van huishoudens zetten, samen met dalende huizenprijzen en de hoge werkloosheid, echter nog altijd een rem op de groei. EY schat dat de Nederlandse economie tussen 2015 en 2017 gemiddeld met 1,2 procent per jaar zal groeien.

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier