Bijna zevenhonderd mensen werken deze dagen 24 uur per dag in het sorteercentrum van PostNL in Amsterdam om de kerstpost op tijd op de deurmat te krijgen.

Dinsdag is het de drukste dag van het jaar voor het postbedrijf. Van grote hectiek lijkt geen sprake op de werkvloer, maar de medewerkers voelen wel de druk om ervoor te zorgen dat de miljoenen poststukken op hun plek terecht komen.

In totaal worden op deze dag bijna 17 miljoen poststukken uit de ongeveer negentienduizend brievenbussen in het land gehaald. Die komen terecht in zes sorteercentra waar de in totaal naar schatting 145 miljoen kerstkaarten worden verwerkt. Daarnaast bezorgen de postbodes nog eens honderdduizenden pakketten.

Normaal wordt er alleen in de avond gewerkt en nu ook overdag en 's nachts. Hoewel het aanpoten is, heerst er bij de medewerkers ook een gevoel van trots, zegt commercieel directeur Arno van Bijnen.

Extra krachten

''Ze zien elke dag de commercials en weten dat zij het zijn die de kerstkaarten bezorgen bij de mensen.'' Veel diensten worden opgevangen met extra uitzendkrachten, maar de postbezorgers draaien ongeveer de helft meer uren dan normaal.

''Het is altijd een extra stressvolle periode'', zegt productiemedewerker Marcel de la Haye. ''Het is heel belangrijk dat alles op tijd wordt verwerkt.''

Vermoeidheid

Die druk zorgt ook voor vermoeidheid. ''Ik spreek na 6 december niks meer af, anders houd ik het niet vol'', erkent procesteamleider Carla Andringa. Een zelfgemaakt zevengangendiner met kerst zit er dan ook niet in. ''Ik word het liefst ergens uitgenodigd zodat ik niets hoef te doen.'' 

Overigens benadrukken beide medewerkers dat het ook een gezellige tijd is. ''We nemen allemaal wat lekkers mee'', aldus Andringa. ''Langzaamaan groeit er toch een groepsgevoel, want je begint toch met veel onbekende mensen.''

Dichtplakken

De medewerkers adviseren mensen de enveloppen vooral dicht te plakken, anders kunnen ze stuk gaan in de machines. En ook de piepkleine kaartjes doen het niet zo goed. ''Die werken echt stagnerend in het sorteerproces'', beklaagt De la Haye zich.
 
''Naast de traditionele post zien we ook steeds meer persoonlijke kaarten met foto's'', vertelt Van Bijnen. De meeste kerstgroeten zijn nog met de hand geschreven, maar de online gemaakte kaart komt ook steeds meer voor.

Onderzoek toont volgens de directeur aan dat gemiddeld per gezin zo'n 37 kaarten worden gestuurd. Door de komst van internet heeft PostNL het aantal kerstkaarten de afgelopen jaren wel zien afnemen. Jarenlang lag het aantal rond de 200 miljoen.