De verschillen in werkloosheid per provincie worden volgend jaar nog groter, terwijl de verschillen in economische groei nagenoeg gelijk blijven. Die voorspelling doet het economisch bureau van ING dinsdag.

De gemiddelde werkloosheid in Nederland komt naar verwachting van de economen van ING uit op 9,0 procent. Het gemiddelde percentage voor dit jaar zal uitkomen op 8,3 procent, voorspelt de bank.

Per provincie verschilt de werkloosheid nu al sterk, en dat verschil wordt groter. Zo stijgt de werkloosheid in Zeeland volgend jaar naar verwachting licht van 6,2 naar 6,5 procent. In Flevoland is de verwachte stijging veel forser. Daar groeit de werkloosheid van 11,1 procent dit jaar naar 12,5 procent volgend jaar.

De verschillen in economische groei zijn met ruim 1 procentpunt veel minder groot. Het jonge Flevoland is de provincie waar de economie volgend jaar waarschijnlijk met 1,2 procent het hardst groeit, schrijft het economisch bureau.

Drenthe krimpt

De provincie met de minste economische groei is Drenthe. De noordelijke provincie kampt volgend jaar als enige waarschijnlijk nog met een krimp. Daar zal economie naar verwachting krimpen met 0,1 procent.

Volgens ING loopt de arbeidsmarkt achter op de conjunctuur. Dat verklaart waarom de werkloosheid volgend jaar verder oploopt, terwijl de in de meeste provincies de economie wel aantrekt. Vooral in de zorg en publieke sector zullen volgend jaar nog banen verdwijnen.