In de Europese Unie zijn er in november iets meer auto's verkocht dan een jaar eerder. Op jaarbasis steeg het aantal verkochte personenauto's met 1,2 procent.

Maar over de eerste elf maanden van dit jaar daalden de verkopen wel. Die kwamen 2,7 procent lager uit ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Dat maakt brancheorganisatie ACEA dinsdag bekend.

In totaal werden er in november 938.021 auto's verkocht. Dat is het op twee na laagste aantal dat ooit in november gemeten is. De stijging is vooral te danken aan een sterke groei in het Verenigd Koninkrijk (plus 7 procent) en Spanje (plus 15,1 procent).

In de andere grote autolanden Duitsland (min 2 procent), Frankrijk (min 4 procent) en Italië (min 4,5 procent) was er juist minder vraag naar auto's.

Daling

In de eerste elf maanden van dit jaar werden in totaal meer dan 10,9 miljoen auto's verkocht. Duitsland (min 4,9 procent), Frankrijk (min 7,1 procent) en Italië (min 7,7 procent) waren debet aan deze daling. 

Alleen in Spanje (plus 2,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (plus 9,9 procent) werden meer wagens verkocht dan een jaar eerder.
 
De Nederlandse automarkt kende in november een opleving met een stijging van 34,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar over de eerste elf maanden werd 21,7 procent minder verkocht.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van ACEA. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen