In november zijn 10.576 woningen verkocht, een stijging van 7,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Kadaster. Ten opzichte van oktober 2013 steeg de woningverkoop met 6,5 procent.

De stijging van verkopen is te zien bij alle woningtypen. De verkoop van appartementen zit het sterkst in de lift, een toename van 11,2 procent ten opzichte van vorig jaar.

De stijging is het kleinst bij tussenwoningen, 3,5 procent, maar ten opzichte van oktober staat de verkoop van tussenwoningen met 7,8 procent aan kop.

Provincies

In Limburg (-3,7 procent) en Zeeland (-8,2 procent) daalt het aantal verkochte woningen in vergelijking met vorig jaar. In Friesland stijgt het aantal woningverkopen met 19,2 procent.

Vergeleken met oktober doet Flevoland het goed (+24,9 procent) en staan Zeeland en Drenthe onderaan met een daling van respectievelijk 2,0 en 4,6 procent.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in november met 1,1 procent af ten opzichte van 2012, maar steeg met 6,3 procent ten opzichte van oktober 2013.

Het aantal executieveilingen in november, 197, nam met 23,9 procent af in vergelijking met vorig jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kadaster. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

2013

Sinds juli neemt het aantal verkochte woningen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toe.

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, sprak in oktober de verwachting uit dat het aantal verkochte woningen in heel 2013 iets lager zal komen te liggen ten opzichte van vorig jaar.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl
'Woningverkoop in 2013 iets lager dan in 2012'
'Vertrouwen woningmarkt 12 maanden gestegen'