Maurice Limmen is maandag benoemd als voorzitter van de CNV Vakcentrale. Per 1 januari neemt hij de taak van Jaap Smit over.

Limmen, sinds 2010 vicevoorzitter, werkte na zijn studie rechten enkele jaren als jurist arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht.

Limmen blijft trouw aan de stijl van de vakcentrale. "Voor het CNV is het belangrijk om er met elkaar uit te komen. We willen herkenbaar zijn op de werkvloer en als het moet kaarten we problemen aan in Den Haag", laat Limmen aan NU.nl weten.

Ook inzake het sociaal akkoord zal er dus niets veranderen als het aan de nieuwe voorzitter ligt. "Ik vind nog steeds dat het akkoord goed is voor de Nederlandse arbeidsmarkt. We kunnen zeggen dat we graag een onsje meer hadden gewild, maar zo werkt het nu eenmaal."

Limmen benadrukt dat hij staat voor de gemaakte afspraken. "Het CNV vindt het belangrijk dat de politiek er ook zo naar kijkt en er geen stenen uithaalt zodat het bouwwerk uit evenwicht raakt", aldus Limmen. 

Niet af

Tegelijkertijd is de arbeidsmarkt volgens Limmen nog niet af. De flexibiliteit op de arbeidsmarkt en de positie van zzp'ers blijven voor het CNV belangrijke thema's, maar de vakbondsvoorman wil aan sommige zaken meer aandacht gaan geven. 

"De verdringing op de arbeidsmarkt door migratie binnen Europa en de nieuwe plannen van Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, red.) en de werkloosheid krijgen van mij extra prioriteit omdat de omstandigheden daar om vragen", zegt Limmen.

Amsterdam

In 2000 stapte Limmen over naar CNV Dienstenbond. Daarnaast was Limmen van 2002 tot 2010 politiek actief in de Amsterdamse gemeenteraad, de laatste jaren als fractievoorzitter van het CDA.

Smit op wordt commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Willem Jelle Berg, werkzaam als penningmeester van CNV Onderwijs, is tijdens de algemene vergadering gekozen als derde dagelijks bestuurslid van het CNV.