VOORBURG - De industriële productie lag in februari 4,0 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral de metaalindustrie heeft het zwaar, met een ruim 10 procent lagere productie.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. De metaal neemt ongeveer eenderde van de totale industriële productie voor zijn rekening. Ook in de negen maanden voor februari produceerden bedrijven al minder. De terugval is begin dit jaar overigens minder groot dan eind vorig jaar.

De mindere productie wijst erop dat vooral de voorraden worden verkleind. Ook in oktober en november vorig jaar deed de industrie dat al. Eerder deze week maakte het CBS bekend dat de omzet van de industrie in februari met 6 procent is afgenomen. In combinatie met de daling van de afzetprijzen van 4,3 procent wees dat op een ruim ,5 procent lager omzetvolume.

De enige branche met een hogere productie was de aardolie-, chemische- en rubberindustrie. In de eerste twee maanden van 2002 groeiden de volumes daar met ruim 3 procent. Deze branche heeft een aandeel van circa 20 procent in de totale productie van de industrie.