Bankiers in de Europese Unie die meer dan 500.000 euro per jaar verdienen kunnen een uitzondering krijgen op een limiet aan hun bonussen als blijkt dat zij geen grote risico's nemen. 

Dat heeft de Europese Bankenautoriteit (EBA) vrijdag gemeld.

De nieuwe regel moet nog wel worden goedgekeurd door het Europese Parlement, de EU-landen en de Europese Commissie.

De EU had eerder besloten dat er een limiet komt aan de bonussen voor bankiers. Daarbij mag vanaf 2014 een bonus niet hoger zijn dan het vaste jaarsalaris of het dubbele van dat bedrag in uitzonderlijke gevallen als de aandeelhouders van de bank daarmee instemmen. De EBA is verantwoordelijk voor het implementeren van die limiet.

Banken zullen moeten aantonen dat de uitzonderingen gelden voor bankiers van wie de activiteiten ''geen materiële impact hebben op het risicoprofiel van een instelling'', aldus een verklaring van de EBA.

Uitzondering

Voor bankiers die meer dan 750.000 euro verdienen, moeten banken aan nationale toezichthouders vragen om een uitzondering te maken op de limiet aan de bonus, aldus de EBA.

Bij bankiers die meer dan 1 miljoen euro verdienen moet toestemming worden gevraagd aan de EBA om de limiet te omzeilen. Het hogere management komt niet in aanmerking voor de uitzondering.

Londen

Eind november maakte de EBA nog bekend dat er in Europa ruim 3500 bankiers zijn die in 2012 een inkomen hadden van meer dan 1 miljoen euro. Daarvan bevonden zich ruim 2700 in Groot-Brittannië. Londen heeft het grootste financiële centrum van Europa.

De Britse regering heeft bij het hoogste Europese gerechtshof bezwaar gemaakt tegen de limiet aan bonussen, omdat die schadelijk zouden zijn voor de Britse financiële sector.

Banken zelf zouden al aan manieren werken om de strengere bonusregels te omzeilen, bijvoorbeeld door hogere vaste salarissen of extra vergoedingen bovenop het basissalaris.

Nederland

In Nederland heeft het kabinet plannen om het variable loon op maximaal 20 procent van het vaste loon te zetten voor financiële instellingen. Instellingen die in staatshanden zijn, zoals ABN Amro en SNS Reaal, mogen helemaal geen bonussen uitkeren aan de directie.

Deze week maakte de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ivo Opstelten (Justitie) bekend dat de Raad van Commissarissen vanaf volgend jaar het recht krijgt om bonussen terug te vorderen als blijkt dat die zijn uitgekeerd op basis van verkeerde informatie of als bonussen niet te rechtvaardigen zijn.