Ierland heeft de internationale noodsteun nu definitief achter zich gelaten en gaat verder zonder de hulpgelden. Dat liet de Ierse minister van Financiën Michael Noonan vrijdag weten.

Het land kreeg in november 2010 een steunpakket van in totaal 85 miljard euro van internationale geldschieters nadat er na de financiële crisis ernstige problemen waren ontstaan in de vastgoed en bankensector.

"Dit is een belangrijke stap, maar het is nog niet het einde", zegt Noonan. "We moeten doorgaan met de weg die we zijn ingeslagen." Hij sprak van een mijlpaal.

Inmiddels is de werkloosheid weer iets gedaald tot onder de 13 procent. In 2012 was dit op het hoogtepunt ruim 15 procent. Naar verwachting groeit de economie volgend jaar met 2 procent, en denkt Dublin dat het weer zelfstandig op de financiële markten terecht zal kunnen.

Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) zei eerder dat Ierland zich in een goede positie bevindt om het hulpprogramma succesvol en duurzaam te kunnen verlaten.

IMF

Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zei donderdag dat de resultaten van Ierland hoop vestigt  voor de toekomst. "De Ierse overheid heeft sterke maatregelen doorgevoerd. Dat is een goed teken voor wanneer Ierland het steunprogramma verlaat", aldus Lagarde. 

De Ierse overheid raakte ten tijden van de finaniële crisis in de problemen toen zij noodlijdende banken overeind moesten houden met belastinggeld. Daarvoor waren de overheidsfinanciën op orde.

Banken hadden voor een groot bedrag aan hypotheken op hun balansen staan die door de inzakkende huizenmarkt flink in waarde daalden.

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier