De voormalige topman en president-commissaris van de IJslandse bank Kaupthing zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen in verband met de financiële crisis in 2008. 

Dat meldde de Financial Times vrijdag.

Voormalig topman Hreidar Mar Sigurdsson kreeg een straf van 5,5 jaar opgelegd en president-commissaris Sigurdur Einarsson moet voor 5 jaar de gevangenis in wegens fraude en manipulatie.

De zaak tegen de twee is aangespannen in verband met de aankoop van een belang van 5 procent in Kaupthing door sjeik Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al Thani van Qatar.

De transactie had een paar dagen voor de ineenstorting van de bank plaats. Later bleek dat het geld dat de sjeik voor de aankoop nodig had, aan hem door Kaupthing zelf werd geleend.

Topzwaar

IJsland, dat met een topzware financiële sector ernstig getroffen werd door de crisis, heeft als een van de weinige landen ter wereld, strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen verscheidene ex-bankiers.

Een aantal van hen is tot gevangenisstraffen veroordeeld. Sigurdsson en Einarsson kunnen nog in beroep tegen hun veroordeling.