Chauffeurs zijn niet van plan kaartjes te controleren omdat de onderhandelingen voor een nieuwe CAO stukliepen

Bekijk video

RIJSWIJK - De vakbonden en hun leden in het streekvervoer zijn donderdagochtend om 04.30 uur begonnen met het plakken van stickers op de busdeuren om de reizigers erop te wijzen dat ze niet hoeven te betalen wegens acties van de chauffeurs. Dat heeft een woordvoerder van CNV Bedrijvenbond meegedeeld.

De acties in het streekvervoer duren tot en met vrijdag. Chauffeurs zijn niet van plan om te controleren op geldige plaatsbewijzen omdat woensdagavond de onderhandelingen voor een nieuwe CAO stukliepen.

De werkgevers willen donderdag via een kort geding de acties verbieden. Bedrijven lijden door de acties grote schade, aldus de werkgevers in een verklaring.

De onderhandelingen zijn volgens de bonden stukgelopen op onder meer geld. De bonden willen een structurele verhoging van de CAO met 4 procent. De werkgevers bieden 3,5 procent per 1 april en een éénmalige uitkering van 0,6 procent aan het einde van het jaar.

Een ander struikelblok is de vergoeding voor wachturen. De bonden willen 6 euro per uur en de werkgevers houden vast aan de bestaande regeling van 3 euro per uur. Tenslotte willen de vakbonden ook de mensen in de CAO die nu vooral op busjes rijden (collectief vraagafhankelijk openbaar vervoer). Ook hier willen de werkgevers niet van weten.

In het openbaar vervoer werken 14.000 mensen. "Het kan zijn dat de acties nog langer duren dan twee dagen", zegt bestuurder A. Huizinga van de CNV Bedrijvenbond. "Bovendien hebben de werkgevers gezegd dat ze helemaal opnieuw willen beginnen met de onderhandelingen. Dat is raar."

/ECONOMIEDonderdag en vrijdag gratis met de bus