De eurozone zal in 2014 uiteindelijk ​​uit de recessie komen. Dat constateerden beleggingsexperts van vermogensbeheerder Pimco donderdag.

Door een vangnet van de Europese Centrale Bank (ECB) onder de schuldencrisis is een belangrijk risico weggenomen.

Daar komt een geleidelijke overgang van een strak naar een neutraal begrotingsbeleid van overheden bij. De combinatie zou moeten leiden tot een beter concurrentievermogen en een groei van de economie. Pimco merkte daarbij wel op dat de groei zeer klein zal zijn, tussen de 0,25 procent en 0,75 procent.

Pimco denkt verder dat de wereldeconomie volgend jaar groeit tussen 2,5 procent en 3 procent. In de VS zal sprake zijn van een economische expansie in een bandbreedte van 2,25 procent à 2,75 procent.

Stresstests

De firma ziet overigens ook risico's. In de VS zou het beëindigen van het buitengewone monetaire beleid het herstel van de huizenmarkt kunnen temperen, doordat een stijgende rente, hogere prijzen en stagnerende inkomens de betaalbaarheid ondermijnen.

In de eurozone leiden de nieuwe stresstests voor banken waarschijnlijk tot verdere balansverkortingen. ''Dit kan betekenen dat overheden hun balansen moeten verbeteren om buitenlandse investeerders aan te trekken'', zo concluderen de experts. Dit zou een bepaalde mate van begrotingsdiscipline tot gevolg kunnen hebben, wat de groei kan belemmeren.