ROTTERDAM - Shell stond er twee jaar geleden financieel minder goed voor dan naar buiten werd gebracht. Dat blijkt uit een "uiterst vertrouwelijk " intern rapport van het bedrijf, zo meldt NRC Handelsblad zaterdag. Het gaat om een document van juli 2002 met financiële "geheimen" van de divisie van Shell die belast is met het opsporen en produceren van olie en gas.

Goedkoopste olieproducent

Het bevat een analyse waaruit zou blijken dat Shell in de markt ten onrechte werd gezien als goedkoopste olieproducent. Bezuinigingen die vanaf eind jaren negentig werden doorgevoerd, hadden geen structureel karakter. Intussen kreeg Shell door de veroudering van veel olie- en gasvelden te maken met hogere kosten. De werkgroep die het rapport opstelde, concludeerde dat "de externe kostenpositie ten opzichte van vergelijkbare bedrijven gemiddeld was en niet, zoals algemeen werd aangenomen, de beste van de wereld".

Shell wil niet reageren op "mogelijk gelekte interne rapporten", liet een woordvoerder zaterdag weten. Volgens NRC is het rapport verleden jaar maart aan alle hoge managers van de genoemde divisie uitgereikt op cd-rom.

Tegenvallers

De rapporteurs signaleerden tegenvallers in reserves, productie en exploratie, en onvoldoende budgettaire discipline. "Hoewel alles normaal lijkt, zijn er steeds meer tekenen dat het onmogelijk is nog lang door te gaan zonder het vertrouwen van de markt voor een groot deel te verliezen", citeert NRC uit het rapport.

Shell moest dit voorjaar 23 procent van zijn "bewezen" reserves afboeken.