Oudere leraren verliezen steeds vaker hun baan. Vaak is een conflict over bijvoorbeeld te hoge werkdruk of ongeschiktheid de oorzaak van het ontslag. 

Dat heeft lerarenvakbond CNV Onderwijs donderdag gezegd.

Sinds 2010 is het aantal 58-plussers dat bij de vakbond aanklopte voor hulp vervijfvoudigd, zegt CNV. Dit jaar behandelde de vakbond 551 ontslagzaken. Situaties waarin deze leraren zitten, variëren van wegpesten tot het aanbieden van een vertrekregeling, aldus CNV.

''We komen echt schrijnende gevallen tegen van mensen die zich bij het grofvuil gezet voelen'', zegt voorzitter Helen van den Berg van CNV Onderwijs. Van den Berg spreekt van een ''afrekencultuur'' binnen het onderwijs. ''Dat was zeven, acht jaar geleden niet zo'', zegt ze.

Persoonsgebonden

In zo'n 90 procent van de gevallen waren persoonsgebonden kwesties de oorzaak van het ontslag. In de overige gevallen was de reden van ontslag van bedrijfseconomische aard.

De Tweede Kamerleden Mohammed Mohandis (PvdA) en Norbert Klein (50PLUS) hebben opheldering gevraagd aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs). Zij vinden dat oudere docenten niet de dupe mogen worden van slecht personeelsbeleid van scholen en willen weten hoe de minister daarvoor gaat zorgen.

Ook willen ze weten hoe de rol van oudere leraren kan worden verbeterd en hun kennis en kunde kan worden behouden.