De vooruitzichten voor de ratings van banken zijn in grote lijnen stabiel. Dat is te danken aan de grote vooruitgang die is geboekt bij het oplappen van banksystemen wereldwijd. 

Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's woensdag.

Moody's waarschuwde tegelijkertijd dat het economische herstel nog altijd broos is in sommige regio's en dat de druk op de kredietwaardigheid van financiële instellingen aanhoudt.

"Twee derde van de banken die wij beoordelen heeft stabiele vooruitzichten, met banken in de eurozone als voornaamste uitschieters in dit opzicht. Toch verwachten wij dat de toegenomen stabiliteit op de proef zal worden gesteld in 2014 door economische en regeldruk", aldus Moody's.

Buffers

Een voorbeeld daarvan is de eis dat banken grotere buffers aanleggen om moeilijke tijden te kunnen doorstaan. In de huidige plannen is het uitgangspunt dat de belastingbetaler voortaan ontzien moet worden nadat overheden in de afgelopen jaren banken met miljarden overeind hielden.

Moody's noemt de bankunie in oprichting een positieve ontwikkeling voor de lange termijn. ''Echter, de grote politieke obstakels die overwonnen moeten worden en de toenemende economische verschillen tussen de EU-landen blijven een belangrijke test voor de regio.''

Een ander punt van aandacht is het voornemen van de Federal Reserve om de steun voor de Amerikaanse economie af te bouwen. ''Een test van de bekwaamheid van politici, zowel in de VS als in Europa, die hebben toegezegd de rente laag te zullen houden.''