Slovenië heeft geen financiële hulp nodig van de Europese Unie om de bankensector te hervormen. Het land heeft genoeg eigen middelen om van slechte bankleningen gezond te maken. 

Dat zei de Sloveense centrale bank woensdag naar aanleiding van de uitslag van de stresstest die de EU onlangs uitvoerde op een deel van de banken.

De resultaten van de stresstest worden later deze week openbaar gemaakt. Experts schatten dat Slovenië tot 5 miljard euro nodig heeft om de banken weer gezond te maken. Die hebben zo'n 8 miljard euro aan slechte leningen uitstaan, ofwel 23 procent van het bbp.

Recessie

Slovenië verkeerde de afgelopen drie jaar in recessie. Voor 2015 wordt slechts een licht herstel voorspeld. Het hervormen van de banken is niet genoeg voor wezenlijk economisch herstel, denkt de centrale bank. "Daarvoor moet de rechtsstaat in Slovenië beter gaan functioneren en moeten beleidsmakers zich aan de wet gaan houden", aldus de bank.

De Sloveense premier Alenka Bratusek stelde woensdag dat haar regering de voornaamste financiële problemen al heeft opgelost en derhalve geen bail-out nodig heeft. "Nu moeten we nog een langetermijnstrategie opstellen", aldus Bratusek.

Alles over de schuldencrisis