Rabobank maakt een einde aan de grote zelfstandigheid van zijn internationale tak. 

De bank voegt het 'koninkrijk' Rabobank International bij haar Nederlandse afdeling.

Dat bevestigde een woordvoerder van Rabobank woensdag na berichtgeving in Het Financieele Dagblad woensdag.

De krant baseert zich op een adviesaanvraag die de bestuurders van de bank eind november bij hun ondernemingsraad deden. 

De belangrijkste wijziging waarover in het document wordt gesproken, is dat risicomanagers in het vervolg rapporteren aan financieel topman Bert Bruggink in Utrecht.

Tot nu toe moesten zij verantwoording afleggen aan de bestuurder van de internationale tak. Die post is momenteel onbezet, nadat Sipko Schat vorige maand in de nasleep van het Libor-schandaal aftrad.

Het dochterbedrijf van Rabo, dat onder meer vanuit Londen en Singapore opereert, kwam de afgelopen tijd in opspraak vanwege het frauderen met het interbancaire rentetarief Libor. Voor zijn rol in het schandaal moest Rabobank eind oktober 774 miljoen euro aftikken bij de Nederlandse, Amerikaanse en Britse toezichthouders.

Defensie

De Nederlandsche Bank gaf Rabobank tevens de opdracht om de interne 'defensie' te versterken. Als gevolg daarvan wordt de internationale risicoafdeling overgeheveld naar de financiële topman, die daarmee meer macht krijgt. Bruggink schijnt intern al gezegd te hebben dat zijn wil straks wet is, zo meldt het FD.

Rabobank is al langer bezig met het aanhalen van de teugels bij de internationale afdeling. Rabo International verliest volgens het plan ook zijn eigen stafafdelingen voor onder meer automatisering en personeelsbeleid. Die taken worden ondergebracht bij andere bestuurders van de bank.

Utrecht

Behalve risicomanagement worden ook woordvoering en personeelszaken samengevoegd in Utrecht. ''Dat maakt ons efficiënter en slagvaardiger'', aldus een woordvoerder. 

Hij benadrukt dat de plannen, die nu bij de ondernemingsraad liggen, geen gevolgen hebben voor klantactiviteiten. Rabo kan nog niet zeggen wat de maatregelen betekenen voor de werkgelegenheid.