Onderhandelaars in het Amerikaanse Congres hebben dinsdag een 2-jarige overeenkomst bereikt over de federale begroting van de VS.

Hierdoor lijkt een nieuwe shutdown, een tijdelijke stopzetting van federale overheidstaken, voorkomen.

De voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten er nog wel mee instemmen. Het Huis stemt waarschijnlijk uiterlijk vrijdag over de deal, de Senaat mogelijk komende week.

Senator Patty Murray (Democraten) en afgevaardigde Paul Ryan (Republikeinen) zeggen dat het akkoord ruimte biedt voor de lange termijn. Het voorziet in tientallen miljarden aan bezuinigingen over de komende jaren.

Maar voor het regeringsapparaat en federale programma's, die tijdens liquiditeitscrises met sluiting worden bedreigd, wordt de komende twee jaar 63 miljard extra uitgetrokken. De belastingen zullen niet worden verhoogd.

Compromis

Met het akkoord komt een einde aan bijna 3 jaar gesteggel tussen Democraten en Republikeinen over de federale begroting. ''Veel te lang hebben we 'compromis' als een vies woord beschouwd'', zei Murray.

De onzekerheid die volgde op de afgelopen 3 jaar vruchteloos onderhandelen in Washington werkte volgens de Democratische senator ''verwoestend voor ons economisch herstel''.

President Barack Obama heeft beide partijen geprezen voor het bereiken van het begrotingsakkoord. Hij noemt de overeenkomst ''een goede start'' en dringt erop aan dat het Amerikaanse Congres spoedig een bij het akkoord passende begroting opstelt.

In oktober moest een deel van de Amerikaanse overheid tijdelijk worden stilgelegd omdat het Congres niet wilde instemmen met een verhoging van het schuldenplafond.

AchtergrondenWat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffen lVijf vragen over het schuldenplafond