De Europese Unie heeft dinsdagavond in Brussel een volgende stap gezet richting een bankenunie die een nieuwe financiële crisis moet voorkomen.

De ministers van Financiën van de 28 EU-lidstaten kwamen dichter bij elkaar over de verdere invulling van de unie, bijvoorbeeld over de regels voor de redding van probleembanken.

Het is de bedoeling dat de ministers volgende week woensdag op een extra bijeenkomst definitief tot een compromis komen, meldde de Duitse minister Wolfgang Schäuble.

Dat is een dag voor de top van Europese leiders donderdag en vrijdag in Brussel. Schäuble sprak over een grote stap voorwaarts, maar benadrukte dat er nog veel details moeten worden besproken. Met de bankenunie komen Europese banken eind volgend jaar onder centraal toezicht. 

De Franse minister van financiën Pierre Moscovici zei dat een akkoord over de laatste onderdelen nabij is. "We zijn er voor 95 procent uit", aldus Moscovici, vlak na het afloop van de vergadering in Brussel. "Ik kan me niet voorstellen dat het nu nog misloopt." 

Redding

De ministers van financiën en economische zaken van de lidstaten van de Europese Unie zijn het dinsdagnacht namelijk nog niet eens geworden over hoe de redding van banken in de toekomst gefinancierd moet worden.

Financiële instellingen die alsnog in de problemen raken, worden gesaneerd of geleidelijk gesloten (''afgewikkeld'') met geld uit een speciale stroppenpot.

Er ligt volgens Schäuble een voorstel dat de bestaande nationale fondsen geleidelijk moeten samensmelten tot een Europese pot die uiteindelijk 50 tot 55 miljard euro zou moeten omvatten.

Afwikkelen

Op tafel ligt hoe falende Europese banken moeten worden afgewikkeld en hoe en door wie dat wordt betaald. Volgens de woordvoerder van Dijsselbloem moet volgende week 'nog echt over verschillende punten wat bereikt worden'.

Het gaat erom de overheid, en dus de belastingbetaler, te ontzien. Ter vergelijking: tijdens de jongste bankencrisis vloeide er van 1 oktober 2008 tot 31 december 2011 ruim 1.615 miljard euro overheidsgeld om zieke banken overeind te houden. Volgens Brussel ging het in die periode in Nederland om 95,16 miljard.

Zweden

Dijsselbloem liet zich volgens het Financieele Dagblad kritisch uit richting zijn Zweedse ambtsgenoot Anders Borg. Dijsselbloem beticht Borg ervan dat hij samenwerkt met de Zweedse rapporteur in het Europees Parlement om alsnog een Zweeds standpunt erdoor te drukken.

De Zweden willen dat overheden eerder in kunnen grijpen bij het redden van banken. "Als we zo gaan werken keer ik ook terug naar mijn oorspronkelijke Nederlandse positie. Dat gaat niet werken", aldus Dijsselbloem.  

Vijf vragen over de bankenunie