Een tegenslag in de strijd tegen grensoverschrijdende belastingontduiking in de Europese Unie: Oostenrijk en Luxemburg blijven dwarsliggen.

De twee EU-lidstaten met hun bankgeheim voelen nog steeds niets voor een automatische uitwisseling van gegevens over spaartegoeden van buitenlanders.

Dat bleek dinsdag op een vergadering van de ministers van Financiën van de EU-landen in Brussel. Europees Commissaris Algirdas Semeta (Belastingen) noemde het uitblijven van een akkoord over strengere regelgeving teleurstellend, maar vooral onbegrijpelijk.

Naar verwachting gaan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU zich volgende week op hun top in Brussel over de kwestie buigen. Zij stelden in mei dat er voor eind dit jaar een overeenkomst zou moeten zijn.

Blokkade

Niet alleen commissaris Semeta, ook andere landen reageerden vol onbegrip op de aanhoudende "blokkade" door Wenen en Luxemburg. Dat is alleen maar gunstig voor belastingontduikers, aldus de Italianen.

Oostenrijk, waar een nieuwe regering wordt gevormd, vindt dat de afspraken ook voor vijf niet-EU-lidstaten moet gaan gelden om te voorkomen dat veel spaargeld wegvloeit.

Luxemburg, dat net een nieuwe regering heeft, ziet dat net zo. Volgens de Luxemburgers is er nog "geen licht aan het einde van de tunnel" te zien bij het overleg van Brussel met Zwitserland, Andorra, San Marino, Liechtenstein en Monaco.