De tests die Europese banken ondergaan, hebben geen impact op de kredietwaardigheid van de banken. Dat verwacht de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). 

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport. 

De banken worden getest voor de Europese Centrale Bank (ECB) het bankentoezicht overneemt. In oktober 2014 worden de resultaten bekendgemaakt. Volgens S&P worden de zwakheden in het kapitaal en de uitstaande leningen al voldoende meegewogen in de huidige ratings. 

Van de 124 banken die de ECB-test ondergaan, geeft S&P nu van 79 een rating uit. Banken die mogelijk nog wel risico lopen, nemen volgens de kredietbeoordelaar maatregelen voordat de resultaten van de stresstest worden gepubliceerd.

Hoogste toezichthouder

De ECB wordt vanaf november volgend jaar de hoogste toezichthouder voor de grootste banken in de eurozone. Om met een schone lei te beginnen, worden 124 banken de komende periode doorgelicht door de ECB.

De risico's wat betreft liquiditeit, uitstaand kapitaal en financiering worden bekeken en de banktegoeden worden op kwaliteit beoordeeld. Ook krijgen alle banken een stresstest voor de kiezen, om te kijken hoe de bankbalansen reageren op extreme situaties.

Rigoureuzer

De tests die de ECB uitvoert zijn naar verwachting van S&P rigoureuzer en daardoor betrouwbaarder dan die de Europese Bankautoriteit (EBA) tot nu toe uitvoerde.

Dat komt volgens de kredietbeoordelaar door de hogere onafhankelijkheid en de sterkere rol van de ECB als hoogste toezichthouder.