Valiant Holding is de eerste Zwitserse bank die vrijwillig de Verenigde Staten zal helpen rijke Amerikanen op te sporen die in Zwitserland belasting ontduiken. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

De regionale bank Valiant zegt er niet zeker van te zijn dat alle Amerikaanse klanten hun belastingen hebben betaald.

Een intern onderzoek heeft overigens uitgewezen dat Valiant nooit actief Amerikaanse spaarders heeft geworven. Amerikanen vormen maar 0,1 procent van het toale klantenbestand van de bank.

De komende tijd zullen naar verwachting meer kleinere Zwitserse banken buigen voor de Amerikaanse druk om gegevens van hun Amerikaanse cliënten door te geven aan Washington.

De Zwitserse overheid sloot eerder een akkoord met de VS, waarbij banken op vrijwillige basis gegevens aan Washington kunnen doorgeven. Doen ze dat niet, dan bestaat de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging.

Schikking

Een aantal grotere banken, onder meer Credit Suisse, Julius Bär en Pictet, worden al door het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzocht. Met deze instellingen zal vermoedelijk een schikking worden getroffen.

De grootste bank van Zwitserland, UBS, kreeg in 2009 al een boete van 780 miljoen dollar opgelegd. De bank werkte samen met Amerikaanse klanten die belasting probeerden te ontduiken. UBS heeft bij de schikking beloofd gegevens over de spaarders te delen.
 
Als een bank vrijwillig meewerkt, zijn sancties mogelijk nog niet uitgesloten. Dat hangt af van de mate waarin een bank actief Amerikaanse klanten benaderde.