Nederlandse werkgevers zien de arbeidsmarkt, na jaren van krimp, weer aantrekken. Vooral de verwachte groei van de industrie is een duidelijke breuk met de afgelopen jaren. 

Dat stelt uitzendconcern Manpower op basis van eigen marktcijfers.

Jilko Andringa, directeur Manpower Nederland, spreekt van een ''voorzichtige stabilisatie''. In de afgelopen twee kwartalen kromp het aantal banen nog met 3 procent.

Vooral in de industrie, transport-, opslag- en communicatiesector zal de arbeidsmarkt herstellen.

Lange weg

Het sentiment in de landbouw en financiële dienstverlening is volgens Manpower echter nog altijd somber, met krimpverwachtingen van respectievelijk 6 en 7 procent.

''Hier blijkt hoe fragiel de arbeidsmarkt nog is en dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar als de ingeslagen tendens doorzet, kunnen we eindelijk weer gaan denken aan herstel'', zegt Andringa.

Verwachtingen

Op landelijk niveau lopen de verwachtingen van ondernemers uiteen. In het oosten van het land voorzien ze een stijging van het aantal banen met 1 procent. Maar in het westen en zuiden is het sentiment nog negatief (respectievelijk -3 en -2 procent).
 
''In Noord-Nederland is men voor het eerst sinds een jaar uit de rode cijfers. In het westen, waar de stemming nog somber is, kan de werkgelegenheid makkelijk weer verbeteren als de economie verder aantrekt. De schommelingen in de regio's zijn kleiner ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is gunstig'', aldus de directeur van Manpower.

Lees meer over werk op NUzakelijk