Ondanks recente positieve ontwikkelingen blijft de financiële basis van banken in de meeste Europese landen ook volgend jaar onder druk staan.

Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een maandag gepubliceerd rapport.

''Europese overheden zijn nog steeds bezig met de negatieve gevolgen van de krediet- en schuldencrisis'', aldus directeur Carola Schuler van Moody's. ''Er is meer tijd nodig om de banken weer helemaal gezond te maken.''

Daarbij merkt zij wel op dat de verschillen binnen Europa groot zijn. Hoewel in de grotere economieën herstel heeft ingezet, hebben andere landen nog altijd te kampen met grote risico's.

Buiten de EU zullen de Britse banken in 2014 klem zitten tussen enerzijds een fragiel economisch herstel en anderzijds een werkloosheidspercentage dat de 7 procent overstijgt, zo verwacht Moody's. Wel hebben de banken daar hun winstgevendheid licht verbeterd.

Centraal toezicht

Het centrale toezicht vanaf volgend jaar door de Europese Centrale Bank (ECB) is volgens Moody's in potentie positief voor de kredietwaardigheid van de banken, maar dan wel op de langere termijn. Moody's wijst er onder meer op dat daardoor een gelijker speelveld ontstaat.

Aan de andere kant gaan sommige obligatiehouders van banken volgens Moody's meer risico lopen door het nieuwe toezichtsregime. Zij zullen onder de aangescherpte Europese regels eerder worden aangeslagen als een bank in moeilijkheden komt.

De ECB neemt volgend jaar het toezicht op zich over de grootste banken van de eurozone. Momenteel worden de balansen van die banken doorgelicht op zwakke plekken die voor die tijd moeten worden aangepakt.