Federale toezichthouders hebben het Amerikaanse energieconcern Enron donderdag opgedragen om 32 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen winsten terug te betalen. Er zullen nog andere, hogere vorderingen volgen.

Het inmiddels failliete Enron maakte de winst enkele jaren geleden tijdens de energiecrisis in het westen van de Verenigde Staten. Enron en andere energiebedrijven rekenden de getroffen staten in 2000 en 2001 te veel voor het leveren van elektriciteit om het tekort aan te vullen. Momenteel worden de winstcijfers van 1997 tot 2003 van Enron gecontroleerd. Er wordt geschat dat het bedrijf in die periode 2,9 miljard dollar winst maakte.

Staten als Californië reageerden voorzichtig optimistisch op de vordering maar hopen op meer. Ze vinden dat de federale toezichthouders veel agressiever moeten optreden tegen Enron. De publieke druk op de toezichthouders om Enron aan te pakken nam vorige maand toe toen geluidsopnames werden vrijgegeven waarop onderhandelaars van Enron opschepten over de manier waarop ze de energiemarkt in Californië manipuleerden en pochten dat ze de staat op de knieën zouden krijgen.