De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gaat het personeelsbeleid in China van nog eens vijf banken onderzoeken, naast het lopende onderzoek naar de Chinese personeelspraktijken van JPMorgan Chase. 

Dat meldde The New York Times op basis van bronnen rond de zaak.

Het zou gaan om Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, Morgan Stanley en Credit Suisse. JPMorgan Chase wordt al enige tijd onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn zogenaamde 'Sons and Daughters'-programma, waarbij zonen, dochters en andere familieleden van Chinese politici en bestuurders door de bank in dienst zouden zijn genomen in ruil voor opdrachten van Chinese staatsbedrijven.

Het onderzoek naar de andere banken is nog in een vroeg stadium, aldus de ingewijden. De banken wilden geen commentaar geven op de berichtgeving.

Documenten

Volgens The New York Times heeft JPMorgan Chase onlangs documenten en mails aan de autoriteiten verstrekt met details over dat programma. Daarbij zou bij circa dertig personeelsleden van de bank sprake zijn van connecties met Chinese staatsbedrijven of de Chinese Communistische Partij.

Volgens bronnen houdt JPMorgan Chase bij een intern onderzoek meer dan tweehonderd personeelsleden tegen het licht. Naast de SEC zou ook het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoek doen naar het personeelsbeleid van de bank in China.