STUTTGART - Autoconcern DaimlerChrysler heeft overeenstemming bereikt met het personeel om jaarlijks voor 500 miljoen euro op de arbeidskosten te besparen. De bezuinigingen gelden hoofdzakelijk voor de Mercedesfabriek in Sindelfingen en hebben de afgelopen dagen tot protesten en stakingsacties van tienduizenden werknemers geleid.

Het akkoord tussen de vakbond IG Metall, de directie van het Duits-Amerikaanse bedrijf en de ondernemingsraad is in de nacht van donderdag op vrijdag tot stand gekomen na zestien à zeventien uur onderhandelen. DaimlerChrysler wil dat zijn werknemers bij de Mercedes-divisie langer werken zonder extra salaris te geven.

De bedrijfsleiding dreigde de productie van de Mercedes c-klasse uit Sindfelfingen weg te halen uit het zuiden van Duitsland en te verplaatsen naar Bremen en Zuid-Afrika, waar de arbeidskosten lager zijn. Bovendien heeft de top van DaimlerChrysler toegezegd zelf jaarlijks 10 procent op het salaris te korten.

IG Metall heeft daar nu een garantie tot 2012 voor 6000 banen aan weten te koppelen. De besparingen moeten per 2007 ingaan. Voor een aantal werknemers gaat een 40-urige werkweek gelden. Volgens Mercedes-topman Jürgen Hubbert kan het bedrijf met dit akkoord beter concurreren. Concernbaas Jürgen Schrempp zei vrijdag op een persconferentie in het akkoord een voorbeeld te zien voor de rest van Duitsland.

Mercedes is 's werelds grootste producent op het gebied van luxe auto's en draagt voor meer dan de helft bij aan de operationele winst van DaimlerChrysler. De onderneming zoekt mogelijkheden haar kosten te verlagen omdat ze marktaandeel verliest aan BMW en Audi, de luxe-divisie van Volkswagen.

Mercedes heeft vorig jaar zijn personeelsbestand nog vergroot tot ruim 104.000. Bij geheel DaimlerChrysler werken 360.000 mensen van wie ruim 180.000 in Duitsland.