De trojka van financiële toezichthouders op Griekenland heeft zijn missie in Athene opgeschort tot januari en de storting van een miljard euro bevroren.

Griekenland heeft vereiste hervormingen niet doorgevoerd, zo liet de Europese Commissie weten. Onder meer het privatiseringsprogramma zou niet volgens plan verlopen.

''De technische discussies gaan komende week voort in Athene en we hopen dat de onderhandelaars in januari naar Athene kunnen komen, als de autoriteiten vooruitgang hebben geboekt bij het uitvoeren van hervormingen'', zo meldt een woordvoerder van Olli Rehn, de Europese commissaris voor Economische Zaken.

De Grieken en de trojka (de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank) ruziën sinds september over enkele hervormingen die nodig zijn voor de storting van het miljard. De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden bespreken de kwestie maandag in Brussel.

Begroting

Het Griekse parlement heeft zaterdagavond laat overigens ingestemd met de begroting voor volgend jaar. 153 van de circa 300 politici gingen akkoord met het nieuwe huishoudboekje. De oppositie vond het gezien de kritiek van de schuldeisers echter ''geen echte'' begroting.

Premier Antonis Samaras liet zaterdag weten dat Athene dit jaar afsluit met zwarte cijfers, dat er meer in de kosten is gesneden dan gepland, de belastingontduiking en het tekort op de handelsbalans zijn afgenomen, en de werkloosheid is gestabiliseerd.

Dossier Griekenland | Dossier Schuldencrisis