In het Europese debat over de bankenunie zitten ''nog heel veel open eindjes''.

Premier Mark Rutte zei dat vrijdag, terwijl kopstukken uit de eurogroep en van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank topoverleg voeren in Berlijn.

Het topverleg heeft vooralsnog nog geen compromis opgeleverd.

Rutte stelde dat het onderling schuiven tussen fondsen uit landen een bijna theoretische kwestie is, omdat eerst de aandeelhouders en beleggers van een bank in de problemen fors zullen moeten bloeden.

In Berlijn overleggen verscheidene Europese ministers van Financiën, onder wie voorzitter van de eurogroep en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, over plannen voor de Europese bankensector. 

Op de bijeenkomst hopen de aanwezigen dichter bij elkaar te komen over de vorm die de bankenunie zou moeten krijgen. Daarover bestaan binnen de eurozone nog veel meningsverschillen.

Nederland

In Nederland werd donderdag duidelijk dat een deel van de Tweede Kamer het oneens is met Dijsselbloem over de invulling van het resolutiefonds, een mechanisme waarop banken een beroep kunnen doen wanneer zij in financiële problemen komen.

De VVD wil, gesteund door CDA, PVV en SP 'nationaal afgebakende fondsen' voor banken. Het kabinet houdt juist vast aan een Europees fonds met 'nationale compartimenten'.

Onverstandig

Dijsselbloem had in het Kamerdebat aangekondigd dat hij de in zijn ogen onverstandige delen uit de motie gewoon niet zal uitvoeren. Rutte stelde vrijdag dat de 'harde grenzen' of 'stippellijnen' tussen de fondsen geen principiële kwestie is. Wel is het overleg over de fondsen belangrijk om de bankenunie ''nu in de grondverf te zetten''.

Transfers tussen fondsen zouden ook plaats kunnen vinden van Zuid- naar Noord-Europa in plaats van wat gevreesd wordt: alleen maar van Noord naar Zuid. ''Stel er is een probleem met een Duitse of Finse bank; dan kan het ook nodig zijn om bij te springen.''

Het topoverleg in Berlijn is volgens Rutte ''dienstig'' als voorbereiding op overleg van de Europese ministers volgende week in Brussel. Het is de bedoeling dat de EU-regeringsleiders op 19 december definitief instemmen met de bankenunie.

Eurogroep

Behalve Dijsselbloem en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn ook hun collega's uit Frankrijk, Italië en Spanje aanwezig. Ook Litouwen, de huidige voorzitter van de EU, is vertegenwoordigd. Daarnaast wordt gesproken met eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) en ECB-bestuurslid Jörg Asmussen.

Komende week komen in Brussel alle ministers van Financiën van de eurozone, de zogenoemde eurogroep, bijeen. Ook dan zal de discussie zich toespitsen op de bankenunie.

Vijf vragen over de bankenunie