Fortis heeft zich rond de overname van ABN Amro schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat blijkt vrijdag uit een besluit van de Hoge Raad.

Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Het hoogste rechtscollege verwierp vrijdag een cassatieverzoek van Fortis tegen een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer. Die oordeelde vorig jaar dat Fortis in de periode 2007-2008 een te rooskleurig beeld schetste van de eigen financiële situatie.

Het Belgisch-Nederlandse concern paste zich niet op tijd aan de verslechterende omstandigheden aan en hield informatie over dreigende tegenvallers lang achter. Daarmee was er sprake van wanbeleid.

Fortis kwam in de periode 2007-2008 zwaar in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis.

Gesplitst

Fortis legde destijds 24 miljard euro neer voor hun deel, toen de helft van de beurswaarde van de Belgische bank. Uiteindelijk slaagde Fortis er niet in de overname volledig te financieren. 

In oktober 2008 werd het Belgisch-Nederlandse concern gesplitst, waarbij de Nederlandse delen door de Nederlandse overheid werden genationaliseerd.

De rechter draaide vorig jaar ook de decharge van het bestuur, zoals die in 2008 door de aandeelhoudersvergadering werd verleend, deels terug. Dat betekent dat de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid door het Fortisbestuur vast te stellen in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot de nationalisatie op 3 oktober 2008.

Volgens de vereniging zette Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been ten aanzien van de financiële situatie van het concern.

De VEB heeft een misleidingszaak aangespannen tegen Ageas (de Belgische opvolger van Fortis) en de voormalige bestuurders. De belangenvereniging hoopt dat die zaak uiteindelijk leidt tot schadevergoedingen voor aandeelhouders.

VEB-jurist Niels Lemmers stelde vrijdag dat het arrest ''een slinger geeft aan de door ons al begonnen aansprakelijkheidsprocedure. De feiten worden nu nog een keer vastgelegd''.

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier