DEN HAAG - Het kabinet reserveert toch geen bedrag voor de spoorplannen in de Randstad. Minister Netelenbos van Verkeer beloofde de Tweede Kamer onlangs nog dat deze afspraak uit het regeerakkoord wordt nagekomen. Woensdag laat ze het parlement in een brief echter weten toch geen kans te zien met geld over de brug te komen.

Naast de huidige spoorprojecten zou er na 2010 ook een snelle verbinding tussen Den Haag/Rotterdam en Utrecht moeten komen. Ook zouden de treinen tegen die tijd veel vaker moeten gaan rijden tussen de grote steden, onder de naam Deltametro. Netelenbos schrijft nu dat het volgende kabinet hierover financiële knopen moet doorhakken.

Netelenbos maakte eerder al duidelijk dat er voor verkeersplannen vanaf 2011 weer volop geld beschikbaar komt in de verkeersbegroting. Tot die tijd is de financiering van nieuwe plannen echter afhankelijk van extra geld uit aardgasinkomsten en verkoop van staatsaandelen. Over de verdeling van deze ruif, waaruit veel regio's en departementen hopen mee te eten, beslist het volgende kabinet.

Het CDA vindt het onacceptabel dat Netelenbos haar belofte voor het aanleggen van een zogenaamde Rondje Randstad breekt. Tweede-Kamerlid Eurlings liet woensdag weten de minister snel over de zaak aan de tand te willen voelen.

Ook D66 en PvdA hebben tot dusver altijd veel waarde gehecht aan een snellere treinverbinding tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.