De KLM-directie heeft de vakbonden van het cabinepersoneel donderdag uitgenodigd voor een gesprek over de bezuinigingen die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren. 

Als de bonden weer plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, gaan de fel bekritiseerde maatregelen die KLM vorige week aankondigde voorlopig in de ijskast.

Dat schrijft het bedrijf in een brief, die in het bezit is van het ANP.

Volgens directeur personeelszaken Aart Slagt heeft het management van het cabinepersoneel de afgelopen week veel gesproken met de werknemers. Uit die sessies is naar voren gekomen dat zij willen dat het overleg wordt hervat.

''Ons (KLM en bonden) is bovendien een petitie aangeboden via Facebook met meer dan 1000 'likes' waarin wij worden opgeroepen om weer aan tafel te gaan. Een dergelijke oproep kunnen wij niet naast ons neerleggen.''

Respect

FNV Bondgenoten gaat in op de uitnodiging van KLM. "Het is een goed teken dat ze deur weer openzetten", zegt Zakaria Boufangacha, vakbondsbestuurder van FNV Cabine tegen NU.nl.

Boufangacha waarschuwt wel dat de geplande acties niet definitief van tafel zijn door het gebaar. "We tekenen niet zomaar bij het kruisje. Ik verwacht dat we respect hebben voor elkaars standpunten en tot een goede oplossing kunnen komen".

KLM haalde vorige week de woede van het cabinepersoneel op de hals door een versobering in de arbeidsvoorwaarden  voor te stellen. KLM wil in 2019 structureel 20 miljoen euro bezuinigen, FNV Cabine wil dit over een veel langere periode uitsmeren. 

"Het plan om goedkoper personeel in te zetten moet absoluut van tafel. We zullen tot het uiterste gaan om dat tegen te houden", aldus Boufangacha