Iets meer dan dertig pensioenfondsen in Nederland zitten nog onder de vereiste dekkingsgraad van 105 procent. 

Dat stelde Joanne Kellermann, bij De Nederlandsche Bank (DNB) verantwoordelijk voor pensioentoezicht, donderdag in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Eind dit jaar loopt de herstelperiode van 5 jaar af voor pensioenfondsen die tijdens de crisis in onderdekking raakten. Pensioenfondsen die er slechter voorstaan dan de vereiste 105 procent, zullen moeten korten. Namen van fondsen die nog onder de eis zitten, werden niet genoemd.

DNB is volgens de krant overigens bezorgd dat fondsen de pensioenen te snel gaan verhogen met inflatiecorrectie, nu de meeste uit de onderdekking komen.

Kortetermijngedrag 

''De verleiding om bezig te zijn met de korte termijn blijft groot. Ik zie nog steeds kortetermijngedrag bij pensioenfondsen, denk aan fondsen die direct weer willen indexeren als ze uit onderdekking zijn. Terwijl pensioenfondsen bezig zouden moeten zijn met de lange termijn'', aldus Kellermann.

DNB kan niks doen als pensioenfondsen snel weer gaan indexeren, dat mogen ze namelijk doen als ze uit onderdekking zijn. ''Bij sommige fondsen kan het ook goed. Maar in zijn algemeenheid vind ik dat fondsen wel wat uit te leggen hebben als ze direct weer geld gaan uitgeven. We hebben eerder jojogedrag gehad, van fondsen die het ene jaar indexeren, om het jaar daarna te korten. Dat snappen deelnemers niet’', aldus Kellermann.

Per 1 april dit jaar hebben 66 van de in totaal 415 pensioenfondsen al moeten snijden in de pensioenen. DNB meldde toen dat 37 pensioenfondsen verwachtten volgend jaar nog een korting nodig te hebben om weer financieel gezond te worden.

Vijf vragen dekkingsgraad pensioenfondsen

Lees alles over pensioenen op NUgeld