AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben woensdag lang te kampen gehad met zwakte van de technologiesector. Andere bedrijfstakken zorgden echter voor tegenwicht. Doordat het met de technologie beter ging na een hogere opening in New York, konden de belangrijkste graadmeters sluiten met aardige winsten. In Amsterdam steeg de AEX-index met 4,38 punten (0,86 procent) tot 515,66 punten, ondanks een fors verlies voor Van der Moolen.


Bekijk video

Op de beurs in Londen sloot de FTSE-index met een winst van 0,95 procent en in Parijs ging de CAC-index omhoog met 1,3 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 1,6 procent in de plus.

De oorzaak van de zwakte van technologiefondsen lag in de telecomindustrie. In Japan zijn beleggers nerveus over de groeivooruitzichten van de mobiele telefonie. In de Verenigde Staten is er grote vrees voor een winstwaarschuwing van gigant Cisco, topleverancier aan de telecombedrijven. Dit aandeel daalde daardoor dinsdag sterk in New York, maar wist zich woensdag bij het begin van de handel wat te herstellen.

In Europa waren er directe gevolgen voor bijvoorbeeld de Finse fabrikant van zaktelefoons Nokia. Die zag de koers dalen met 2,7 procent.

Technologie

In Amsterdam waren onder de vijf verliezers van de 25 AEX-fondsen drie techbedrijven: KPNQwest (3,1 procent), CMG (2 procent) en Philips (0,6 procent). Getronics wist zich aan de zwakte van de technologiehoek te onttrekken.

In de MidKap-index sloot ASM International 3,1 procent lager. Dit koersgemiddelde van middelgrote fondsen ging omlaag met 3,20 punten (0,62 procent) tot 514,51. In de MidKap stond ook Vendex KBB op verlies. Beleggers beloonden het concern dinsdag nog voor de jaarcijfers. Een dag later realiseerden zij zich dat Vendex veel en voor veel geld moet veranderen bij de weinig opzienbarende V&D-filialen. Het aandeel leverde 2,9 procent in.

Van der Moolen

Verreweg de grootste verliezer in de AEX-index was Van der Moolen. Het beursbedrijf rapporteerde een halvering van de winst in het eerste kwartaal en werd afgestraft met een koersval van 14,4 procent. Verrassend was het nieuws niet. Er zijn de laatste tijd geen grote schommelingen op de effectenbeurzen en de stemming is in het algemeen nog altijd beneden peil. Een effectenhuis profiteert nu eenmaal als geen ander van een levendige handel.

De grootste winnaar in de AEX-index was Hagemeyer. De koers van het handelshuis steeg 2,4 procent. Gucci was tweede met 2 procent. Aardige winsten waren er ook voor Unilever, Wolters Kluwer en TPG. Verder kreeg de beurs steun van de financiële fondsen ABN Amro, ING en Fortis.

Defensieve fondsen

Ook op de andere beurzen in Europa hielden defensieve fondsen en banken de belangrijkste indices overeind. Een opvallende uitschieter in Frankfurt was MobilCom. De koers van het gsm-bedrijf schoot omhoog met 14 procent door speculatie dat de Duitse beursautoriteiten France Télécom zullen dwingen een bod uit te brengen op het gsm-bedrijf, waarin de Fransen al een groot belang hebben.

Op de valutamarkten ging de koers van de euro licht omhoog. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8790 genoteerd tegen ,8780 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling zakte van 0,6125 naar 0,6120 pond.