De werkgevers in de zorg hebben woensdagavond laat alsnog een cao-akkoord kunnen sluiten met een aantal vakbonden.

Dat gebeurde volgens werkgeversorganisatie ActiZ enkele uren nadat vakbond Abvakabo FNV uit de onderhandelingen was gestapt.

De werkgevers wisten afspraken te maken met vakbonden Nu'91, CNV en FBZ. Volgens ActiZ geldt de nieuwe cao voor ''alle 450.000 medewerkers in de zorg''.

Medewerkers met een nulurencontract moeten in 2014 allemaal een aanbod krijgen voor een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren. Ook zijn afspraken gemaakt over de verhoging van de eindejaarsuitkering en het loon.

De medewerkers krijgen een eenmalige uitkering van 0,8 procent van het brutosalaris. Daarnaast krijgen ze vanaf januari een structurele loonsverhoging van een procent. Ook wordt de eindejaarsuitkering met 0,2 procent verhoogd.

Werkgelegenheid

Werkgevers- en werknemersorganisaties willen zich ook gaan inzetten voor het behouden van werkgelegenheid. ''Met name in de huishoudelijke hulp'', aldus ActiZ. ''De partijen spraken vanavond af om samen te werken om de tienduizenden ontslagen waar mogelijk op te vangen.''

Abvakabo FNV maakte woensdagmiddag bekend uit het overleg over de cao-vvt te stappen, nadat eerder Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) hetzelfde had gedaan. Enkele uren daarna werden de overgebleven werkgeversorganisatie en de drie vakbonden het alsnog eens.

Abvakabo maakte woensdagavond bekend onderhandelingen te hebben opgestart met BTN, om tot een cao te komen alleen voor de thuiszorg. De twee partijen willen deze week nog tot een akkoord komen. Wat de status wordt van dit akkoord, nu er een cao-vvt is afgesproken, is niet duidelijk.

Actiz beklaagt zich overigens over de gang van zaken. De onderhandelingen tussen Abvakabo en BTN, dat volgens Actiz 'slechts 3,5 procent van de werkgevers in de branche vertegenwoordigt', zouden al in oktober zijn opgestart. Overigens zeggen alle partijen naar banenbehoud in de zorgsector te streven.