Iran heeft de namen genoemd van zeven westerse oliemaatschappijen waarmee het graag weer zaken wil gaan doen als de internationale sancties tegen het land worden opgeheven. 

Shell is een van de bedrijven die olieminister Bijanister Zanganeh woensdag noemde bij een OPEC-bijeenkomst in Wenen.

Vorige week sloot Iran een overeenkomst met zes grootmachten. Het land staat inspecties van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toe en beperkt het verrijken van uranium, in ruil voor een versoepeling van handelssancties die waren opgelegd in verband met het omstreden atoomprogramma van het streng islamitische land.

Behalve met Shell wil Iran ook weer in zee met het Britse BP, het Franse Total, het Italiaanse ENI en het Noorse Statoil, als de handelsbeperkingen eenmaal uit de weg zijn geruimd. Ook de Amerikaanse concerns ExxonMobil en ConocoPhillips zijn weer welkom, zei Zanganeh.

Voorwaarden

De bewindsman zei verder dat Iran in april volgend jaar uiteen zal zetten onder welke voorwaarden westerse olieconcerns weer in het land aan de slag kunnen. Iran heeft de op vier na grootste olievoorraden ter wereld, maar heeft buitenlandse investeringen nodig om ze te kunnen oppompen. Die geldstroom is door de sancties vrijwel opgedroogd.