Abvakabo FNV heeft de onderhandelingen over een nieuwe cao voor verpleeghuizen en thuiszorg gestaakt.

De vakbond deed dat omdat de werkgevers weigerden te onderhandelen over enkele 'belangrijke voorstellen', zoals het verlagen van de werkdruk en de onzekerheid in de sector. 

Abvakabo bereidt nu acties voor, zo meldt de vakbond woensdag.

"Actiz, de grootste organisatie van zorgwerkgevers, wil niets afspreken om de onzekerheid en loondump in de thuiszorg aan te pakken", schrijft Abvakabo in een verklaring.

De werkgeversorganisatie zou niet bereid zijn te overleggen over een 'fatsoenlijke loonsverhoging'. Ook zou Actiz niet willen praten over meer zekerheid in roosters, diensten en contracten.

Sensire

Na de perikelen rond Sensire in de Achterhoek wil Abvakabo ook onzekerheid bij aanbestedingen in de zorg aanpakken, maar die stuitte naar eigen zeggen op een 'nee' van Actiz.

''Er zijn namelijk honderden Sensires in Nederland; als we het nu niet goed regelen, gaan honderdduizenden cliënten, duizenden medewerkers en honderden thuiszorgwerkgevers een uiterst onzeker jaar tegemoet'', aldus Abvakabo.

Kwaliteit

Abvakabo waarschuwt dat de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan door de hoge werkdruk en onzekerheid in de thuiszorg en in verpleeghuizen.

"Als we het nu niet goed regelen, gaan honderdduizenden cliënten, duizenden medewerkers en honderden thuiszorgwerkgevers een uiterst onzeker jaar tegemoet", aldus de vakbond.

Eerder stapte ook Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) al uit de cao-onderhandelingen. De werkgeversorganisatie stelde dat andere partijen te veel eisen hadden die de kosten voor de sector zouden verhogen.

BTN vond dat alle aandacht juist moest gaan naar het behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid, aldus de organisatie.