
Wellink noemt rol toezichthouder overschat
Dat stelde voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink woensdag bij het discussieprogramma Room for Discussion (RfD) van studenten van de Universiteit van Amsterdam.
''De benadering van toezicht begint idealistische trekken te krijgen, in de maatschappij, op de universiteiten'', aldus Wellink, die opmerkte dat toezichthouders onvoldoende mankracht hebben om de complexiteit van het financiële stelsel bij te houden en te controleren.
Wellink vergeleek de situatie met agenten en dieven. ''Je kunt niet op elke boef een agent plakken en men verwijt de agent in plaats van de inbreker de misdaad'', zo constateerde hij.
Rabobank
Hij wees er daarbij op dat er in het verleden maar 10 tot 15 toezichthouders van de centrale bank bij ABN en ING zaten. Ook vroeg DNB jaren om uitbreiding, maar werd deze door de politiek niet toegekend.
Wellink, die aangaf dat hij in 2008 topman kon worden bij de Rabobank, zei over de Liborfraude bij de bank uit Utrecht: ''Als het zo is dat het interne toezicht bij de bank lange tijd niet op orde was, dan is dit de verantwoordelijkheid van de toezichthouder. Dan klopt het systeem namelijk niet''.
Bitcoin
Wellink ging ook in op de stijgende koers van Bitcoins, die zijn erger dan de Tulpenmanie zegt hij. "Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks."
Wellink omschreef tijdens de discussiebijeenkomst de virtuele munt als een hype en constateerde dat ''dit bouwwerk'' vroeg of laat instort.
Tulpen
Eerder al waarschuwden De Nederlandsche Bank en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor virtuele valuta als de bitcoin. De koers van de virtuele munt is erg wisselvallig. Sterke pieken worden gevolgd door diepe dalen, vaak zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden is.
Tijdens de Nederlandse Tulpenmanie, zo rond 1636-1637, was de tulpenbol enorm waardevol. Na een plotselinge prijsdaling raakten veel tulpenhandelaren aan de grond. Economen zien het als de eerste goed beschreven economische bubbel in de geschiedenis.
Bekijk de koers van de Bitcoin:
Beweeg de cursor over de lijn om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Blockchain. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen