Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hoopt deze maand een akkoord te bereiken over een fonds voor Europese banken die in problemen raken. 

Dat heeft Dijsselbloem woensdag gezegd in de Tweede Kamer. 

"Het is echt mijn ambitie om er in december uit te komen, en die ambitie wordt zeer breed gedeeld", zei Dijsselbloem.

"Er tekent zich een aantal mogelijke compromissen af, maar er staat niets stil tot alles stilstaat." Daarbij gaat het om de vormgeving van een Europees fonds met geld waarmee banken kunnen worden gered. 

Stroppenpot

De VVD is nog niet tevreden over toezeggingen van Dijsselbloem over de organisatie van de stroppenpot voor banken in de bankenunie. VVD-Kamerlid Mark Harbers wil dat het kabinet streeft naar een duidelijker scheiding tussen de fondsen voor omgevallen banken van de verschillende eurolanden.

Hij vindt dat het kabinet zich moet aansluiten bij het voorstel dat Duitsland recentelijk deed voor een netwerk van nationale fondsen. Maar volgens Dijsselbloem hebben de Duitsers zich inmiddels aangesloten bij de Nederlandse voorstellen.

Die voorzien in een Europees fonds met 'nationale compartimenten'. De VVD vindt de 'stippellijnen' daartussen niet hard genoeg en zal Dijsselbloem donderdag in een motie om hardere toezeggingen vragen.

Duitsland

De minister had in het debat geprobeerd de zorgen van de VVD weg te nemen door te zeggen dat Duitsland al weer verder is met het 'hybride' Nederlandse voorstel. ''Wij werken nauw samen met Duitsland, geen zorgen.''

Maar Harbers is nog niet gerustgesteld. Hij wil voorkomen dat de Nederlandse belastingbetaler straks toch weer op moet draaien voor problemen bij banken in andere Europese landen.

Vijf vragen over de bankenunie