Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. 

Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekend op basis van een tweede raming (pdf). In het tweede kwartaal steeg het bbp op kwartaalbasis met 0,3 procent.

Het groeicijfer is gelijk aan de eerste raming. In vergelijking met het derde kwartaal van 2012 slonk de economie van de eurozone met 0,4 procent.

Ook dat cijfer is ongewijzigd. In het tweede kwartaal kromp de economie op jaarbasis nog met 0,6 procent. De Nederlandse economie groeide met 0,1 procent op kwartaalbasis en slonk op jaarbasis met 0,8 procent.

Export

Volgens Eurostat was er op kwartaalbasis sprake van flink lagere bijdrage aan de groei van de export en van consumentenbestedingen. De export steeg met 0,2 procent, na een groei van 2,1 procent in het tweede kwartaal terwijl de toename van de consumentenbestedingen halveerde tot 0,1 procent.

''De data tonen geen enkele indicatie dat de groei versnelt in het vierde kwartaal'', aldus Elga Bartsch, de hoofdeconoom voor Europa bij Morgan Stanley.

Zorgen

''We maken ons zorgen over de kernlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland.'' De Franse economie kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent, na een groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal. In Duitsland nam de groei af van 0,7 procent in het tweede kwartaal tot 0,3 procent in het derde kwartaal.

In de gehele Europese Unie van 28 landen nam het bbp met 0,2 procent toe op kwartaalbasis, een halvering ten opzichte van het tweede kwartaal. In vergelijking met het derde kwartaal van 2012 groeide de economie met 0,1 procent.