De Europese Commissie geeft een groep banken een recordboete van in totaal 1,7 miljard euro voor het manipuleren van rentetarieven die banken hanteren voor leningen onderling.

Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) maakte dat woensdag bekend.

Het is daarmee de grootste mededingingsboete die de Commissie ooit heeft uitgedeeld. De manipulatie betreft onder meer het rentetarief Euribor en Libor. 

Bij de gestrafte instellingen gaat het om Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Société Générale en vermogensbeheerder RP Martin.

"Wij hebben deze maatregelen genomen omdat banken moeten handelen naar de reële economie en niet in het belang van individuen", zegt Almunia in een verklaring.

Hij kondigt aan dat er nog meer onderzoek wordt gedaan naar gesjoemel met rentetarieven. "We hebben nog meer werk te doen wat dit betreft. Zo zijn we op dit moment bezig met een onderzoek naar de Zwitserse frank", aldus Almunia.

Weerzinwekkend

De eurocommissaris noemt de gebeurtenissen in de financiële sector "weerzinwekkende voorbeelden van wangedrag."

''Als je de tijd neemt om gesprekken tussen deze kartelhandelaren te zien zul je geschokt zijn. Mijn geloof in het gedrag van financiële instellingen is flink gezakt'', aldus Almunia.

Rabobank

Zoals verwacht ontspringt Rabobank de dans deze keer. De bank werd niet onderzocht door de Commissie, omdat er op Europees niveau geen sprake was van rentemanipulatie zei Almunia.

Eind oktober deelden de Engelse en Amerikaanse autoriteiten en De Nederlandsche Bank al boetes uit wegens de manipulatie van de rentetarieven. Rabobank kreeg toen een boete van 774 miljoen euro.

Barclays

De banken Barclays en UBS kaartten de misstanden aan. Als klokkenluiders ontsnapten zij aan een boete. Voor UBS zou dat zo'n 2,5 miljard euro zijn geweest.

​Deutsche Bank is de zwaarst gestrafte instelling. Het kreeg met ruim 465 miljoen euro de grootste boete voor deelname aan het kartel met Barclays. Voor deelname aan het andere kartel met UBS moet de Duitse bank nog eens ruim 259 miljoen euro betalen.

Vier vragen over de Liborrente

Zie ook: Wat gebeurt er met de boetes die de Europese Commissie ontvangt?